Odżywiaj się świadomie – czyli o co chodzi z żywnością ekologiczną

Witajcie!

Dziś znów co nieco w temacie żywności. Wspomniałam ostatnio o tym, iż nie wszystko co z założenia wydaje się być zdrowe, musi takim być w rzeczywistości. Wszystko zależy od miejsca i sposobu uprawy roślin i hodowli zwierząt z których pozyskujemy następnie mleko i mięso. Zapewne nieraz słyszałeś o żywności ekologicznej – być może, jak większość ludzi, zastanawiałeś się, co takiego odróżnia ją od normalnej, że powstają osobne sklepy, a ceny są dwu, albo i nawet trzykrotnie wyższe niż w marketach i innych sklepach. Otóż spieszę przybliżyć nieco temat i rozwiać ewentualne wątpliwości.

Głównym celem przy produkcji żywności mającej być ekologiczną jest zachowanie wysokiej jakości biologicznej surowców. Chodzi głównie o to, by technologia produkcji w jak najmniejszym stopniu naruszyła zawartość witamin, węglowodanów, a także białek i składników mineralnych. Kategorycznie zakazane jest stosowanie jakichkolwiek dodatków i substancji wspomagających – tak więc w żywności ekologicznej nie znajdziesz żadnych barwników, emulgatorów, stabilizatorów czy innych konserwantów. Dzięki temu w Twoje ręce trafia zdrowa, naturalna żywność, mająca zdecydowanie więcej minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymywane w konwencjonalny sposób.

Jeśli zaś chodzi o mięso : zwierzętom z gospodarstw ekologicznych nie wolno podawać żadnych antybiotyków ani hormonów wzrostu – dzięki temu wiemy, że spożywamy w 100 % naturalne, zdrowe mięso od zadbanych zwierząt, a nie nafaszerowane chemią mięsopodobne produkty. Trafiłam ostatnio na filmik w internecie ukazujący proces poprawiania wyglądu kurczaków trafiających do marketów – w piersi wstrzykiwana była WODA! Wyobrażacie to sobie? Woda, aby tylko kurczak wyglądał na większego i bardziej soczystego…Zobaczcie sami :

 

Zatem podsumowując : warto zastanowić się, czy nie opłaca dołożyć się kilka złotych więcej za gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa – spróbuj choć przez tydzień odstawić na bok słodycze, alkohol i produkty ze sklepów i zastąp je w całości produktami ekologicznymi (mieszanie jednych i drugich może nie pokazać jaskrawej różnicy, bowiem „sztuczna”, czyli sklepowa żywność zniweluje efekt). Po tygodniu sam odpowiedz sobie na pytanie, czy nie czujesz się lepiej 🙂 Być może to początek drogi do zmian na lepsze?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s